Friday 29 June 2012

GOOGLE DE EN ÇOK NE ARANIYOR

Bu günkü makalemde google de ençok nelerin arandığı üzerine,önceki yorumlarımdan farklı bir boyutda ele almak istiyorum.
Kesin veriler olmamakla birlikte,türkiye genelinde internet kullanıcı sayısı yaklaşık 30 milyonun üzerinde olduğu tesbit edildi.
Biliyorsunuz google nin ilk çıkışı Amerika da stanfort üniversitesinde doktora eğitimi gören iki arkadaşın doktor tezi için hazırladığı ve dünyaya başarılı olursa servis edebileceklerini düşünerek böylece işe başlıyorlar bunu siz biliyormuydunuz?
Google nin esas hedefinin bilgi odaklı olması sebebi ile,her gün güncellenen bilgi ve yeniliklerin merkezi durumunda olması,her türlü bilgi belge ve dökümanı derleyerek,dosyalayarak tüm dünyanın hizmetine sunulan büyük bir kütüphane görevi görmekte, istenildiği zaman kolayca ulaşılabilmektedir.
Neden google sorusu aklımıza gelebilir? ben burda bu görevi google nin en iyi bir biçimde yaptığına inanıyorum,tabiki diğer arama motorlarıda aynı hizmeti vermektedir diyeceksiniz,ancak benim düşüncem google elindeki imkanları çok iyi kullandı ve kendini sürekli yenileyerek geride kalmamayı başardı,ve hızla büyümektedir.
Birde bütün dünyadaki bilgilerin yüzde kaçının internette olduğu gibi bir soru da aklınıza gelecektir,benim yaptığım araştırmalar ve uzmanların görüşlerine bakılırsa tüm bilgiler yüzde onu %10 bile değildir.
Diğer geride kalan yüzde doksanı ,kütüphaneler ve kitaplardadır.
Burdan bakıldığında googlenin önünde uzunca bir parkur mevcut ve bu yol bitmek tükenmek bilmeyecektir.
Bu kalan  yüzde oranı şu anki tesbit edilen verilerdir,ancak bilgilerin zamana göre güncellenmesi söz konusu olduğunda,yeni buluş ve araştırmalar yeni yeni gelişmeler sayesinde,yeniliklerin gelmesi ile eskiyecektir bütün bu veri datalarını google portföyünde tutmak ve saklamak durumundadır.
Bahsedilen bu  uygulamalara kayıtsız kalmaz ise google, dünyanın en büyük sanal kütüphanesi olmaya adaydır diye düşünüyorum.
Gelelim tüm global dünya internet kullanıcısı verilerine bakılırsa,tüm dünyada 1.6 milyarı bulan internet kullanıcısı mevcut rakama dikkat ediyormusunuz?
Bütün dünyadaki en büyük nufus internet kullanıcıların oluşturduğu nufusdur.Avrupa bazı ülkelerde internet kullanımı yüzde yüzlere varmaktadır.
İnternet güveniliği ve sosyal yaşamdaki değişimlere paralel olarak,türkiyedeki kullanıcı sayısıda her geçen gün artış gösterecek ve rakam kısa zamanda değişecektir.
Zaman ve hız, biginin nekadar çok önemli olduğunu söylememize gerek var mı? bilmiyorum ama,benim kendi düşüncem,bundan on yıl öncesine kadar internet üzeri satış ve pazarlamanın yapılacağı ve aynı sektörde hizmet veren  bir firma ile kıyaslanamayacak kadar çok büyük potansiyelle satış yapacağını söylese inanırmıydınız? diye sormadan edemiyorum?
İnternet dünyasına girince zamanın önemini daha iyi anlamaya ve kavramaya başladım,geçen her dakika önemli olmaya ve her dakika değil,her saniye yeni bir uygulama ve yeni bir gelişme ile karşı karşıyasınız ve bu gelişmeye kayıtsız kalamazsınız.
Bu gelişmeleri takip eden  kişi ve kuruşuşlar ancak bu piyasada yerlerini koruyabilecekler dir.Bakınız size bir örnek vermek istiyorum.
Türkiyede bir üniversite öğrencisinin,basitçe iplik ve gazete parçalarından, evinin mutfağında kendi imkanları ile hazırladığı,''Badman ''serisinin üçüncü filmi için hazrladığı jenerik,on günde 270 bin kez izlendi.
Jeneriğin büyük ilgi görmesi sebebi ile,bu öğrenci olan gence hollywood   2013 de gösterime girmesi planlanan başka bir jenerik için teklif aldı,kısaca beliritmek isterim ki,zaman ve hız ve dünyanın her bir yanında,yeni ve güncel her gelişme anında takip ediliyor ve değerlendirmeye alınıyor,bütün bunlar bilgiye dayalı olarak internet iletişimi üzerinden gerçekleşiyor.
Bir uzmanın   görüşünde internet hayatın barometresi durumunda,yaşamımızda,bütünüyle hayatımızda neler oluyor neler bitiyorsa,onunla ilgili hemen bilgi istiyoruz,ilk girdiğimiz yer google değilmi?
Bu bilgiye erişim avantajını kullanarak,daha akılcı ve bilgiye dayalı, hayatımızı kolaylaştırıyor ve kimi zaman hayatımız değişiyor, tıpki bu öğrenci arkadaş gibi.
Tüm dünyanın yaşamış olduğu ekonomik krizin getirdiği,zorluklarda bile internet kullanımında ilk search ettiğimiz,aradığımız ucuz araba,ucuz bilet,ucuz tatil gibi kelimeler ile bakıyoruz değil mi?
Birçok farklı siteler üzerinden fiyat araştırması ve en uygun olanını arama imkanı buluyoruz ,bunuda çok kısa bir sürede yapıyoruz değil mi?
Ben hepsini bir düşündüğümde,öncesine göre,hayalini bile edemediğimiz daha nelerin değişeceği konusunda bir çok süpriz gelişmeler olacak diye düşünüyorum.

















    

2 comments:

  1. Google nam-ı diğer Molla Google gerçekten elimizin altındaki bir arama motoru. Türevlerini kullanmışlığım olsa da ondan vazgeçemiyorum alışkanlık olmuş. Bunu mu demek istediğiniz özelliği ile bazen bizi güldürüp şaşırtsa da internetin vazgeçilmezleri arasında.

    ReplyDelete
  2. Gelecek de google nin yerini nelerin alacağını kestirmemiz zor ancak google nin eli kolu bağlı değil,her geçen gün kendisini yenilemektedir öyle değil mi sizce de?

    ReplyDelete